Polskie owoce i warzywa w darze dla potrzebujących
        Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 21 października 2015 r. została uruchomiona kolejna transza nadzwyczajnych środków wsparcia dla producentów niektórych owoców i warzyw, w związku z zakazem ich przywozu z krajów Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej.
        Owoce i warzywa wycofywane z rynku, z przeznaczeniem do bezpłatnej dystrybucji, otrzymaliśmy również i w tym roku, mianowicie: jabłka - w ilości 5 016 kg oraz marchew - w ilości 2 000 kg, które wzbogacą jadłospis mieszkańców naszego Domu.
        Bardzo ważne dla zdrowia, zwłaszcza osób starszych jest uwzględnianie warzyw i owoców w każdym posiłku, zarówno świeżych, jak i mrożonych czy suszonych, ponieważ zawierają one duże ilości witamin antyoksydacyjnych: C, E, β-karotenu (prekursora witaminy A) i innych karotenoidów, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
        Witaminy antyoksydacyjne oraz flawonoidy zawarte w warzywach i owocach wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe, a także opóźniają proces starzenia się organizmu. Jedzmy je więc jak najczęściej, na zdrowie.